Menu Over ALV Blog Contact T 050 31 84 87info@tc-alv.be
Home > Blog > Belangrijke wijzigingen in VLAREM II voor brandstoftanks vanaf 2025
03 december 2024

Belangrijke wijzigingen in VLAREM II voor brandstoftanks vanaf 2025

1. Uitfasering van alarmfluitjes als overvulwaarschuwingssysteem

Voor particuliere stookolietanks die vóór 1 januari 2025 zijn geïnstalleerd en enkel zijn uitgerust met een alarmfluitje als waarschuwingssysteem, geldt een overgangsperiode. Deze tanks mogen tot en met 31 december 2035 in gebruik blijven met het huidige systeem. Voor de ingedeelde tanks (bv bedrijven, tanks groter dan 6000 L, tanks die niet dienen voor verwarming van een gebouw,…  loopt deze overgangsperiode slechts tot en met 31 december 2027. Na deze datum moeten ze zijn voorzien van een systeem tegen overvulling dat voldoet aan de nieuwe bijlage 5.17.7 van VLAREM II.

Vlaanderen

2. Aanpassing van lekdetectiesystemen

Particuliere stookolietanks die zijn uitgerust met een permanent lekdetectiesysteem dat enkel een visueel of akoestisch signaal geeft, mogen tot en met 31 december 2035 in gebruik blijven. Uiterlijk op 1 januari 2036 moeten deze systemen zijn vervangen door een lekdetectiesysteem dat zowel een akoestisch als visueel signaal geeft, conform de nieuwe bijlage 5.17.3 van VLAREM II.

Vlaanderen

3. Buitendienststelling

Bij buitengebruikstelling, moet het ledigen en reinigen van de tank binnen de 36 maanden gebeuren, deze termijn is vanaf 01 jan 2025 nu ook van toepassing voor de particuliere tanks. . Er wordt ook verduidelijkt dat de erkend technicus stookolietanks op het attest expliciet moet motiveren waarom een houder niet kan worden verwijderd, bij buitengebruikstelling van een rechtstreeks in de grond gegraven houder.

Conclusie

Hoewel de meeste wijzigingen in VLAREM II met betrekking tot brandstoftanks vanaf 1 januari 2025 van kracht worden, zijn er specifieke bepalingen met latere inwerkingtreding. Het is essentieel voor exploitanten van brandstoftanks om tijdig op de hoogte te zijn van deze wijzigingen en de nodige aanpassingen door te voeren om te voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Wat betekenen deze wijzigingen voor U?

Voor exploitanten en eigenaars van brandstoftanks is het cruciaal om nu actie te ondernemen. De wijzigingen vragen om een grondige evaluatie van bestaande installaties en mogelijke investeringen in nieuwe systemen. Het vroegtijdig inplannen van inspecties, het moderniseren van technologie en het naleven van de normen kunnen u veel tijd en kosten besparen.

Advies nodig?

Heeft u vragen over hoe u zich kunt voorbereiden op de wijzigingen in VLAREM II? Onze experts helpen u graag bij het beoordelen van uw huidige installatie en het nemen van de juiste stappen. Neem vandaag nog contact op en zorg ervoor dat u voldoet aan de regelgeving van morgen.


Met deze aanpassingen zet Vlaanderen een stap richting duurzamere en veiligere milieunormen. Door tijdig in actie te komen, draagt u niet alleen bij aan een betere bescherming van het milieu, maar voorkomt u ook mogelijke problemen in de toekomst.