Menu Over ALV Blog Contact T 050 31 84 87info@tc-alv.be
Home > Blog > Wat met water in je mazouttank ?
07 maart 2023

Wat met water in je mazouttank ?

Je hebt plots geen verwarming meer omdat er water in je leidingen zit en jouw chauffage werkt nu éénmaal niet op water. Je voertuig staat in panne want je motor draait niet op water. Dat zijn acute problemen die op langere termijn echter ook voor andere problemen zorgen. Water in je mazouttank kan op lange termijn bijvoorbeeld zorgen voor inwendige corrosie en het vormen van algen.

Wat zijn de oorzaken van water in je mazouttank?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor er water in de stookolietank komt.

  • Als de ontluchting in de toegangskamer zit en deze loopt vol water door bv. zware regenval of een overstroming, dan kan het water via de ontluchting in de tank lopen.
  • Als er een koppeling los is gekomen of niet goed werd afgedicht kan er ook via deze weg water insijpelen.
  • Door de jaren heen komt er onvermijdelijk condenswater in de tank.
  • Bij een lekke tank stroomt er in heel veel gevallen grondwater in de mazouttank.

De gevolgen van water in uw mazouttank

  • Algenvorming. Water in een mazouttank kan een broedplaats voor bacteriën worden, wat kan leiden tot verontreiniging van de brandstof. De bacteriën vormen algen en deze verstoppen de filters en de leidingen. Regelmatig onderhoud en reiniging van uw mazouttank kan deze potentiële gevaren helpen voorkomen en zorgen voor een veilige werking van uw machines of voertuigen.
     
  • Corrosie. Water in een mazouttank zorgt voor roestvorming wat ervoor zal zorgen dat de tank op termijn zal beginnen lekken. Hierdoor kan bodemverontreiniging ontstaan.
     
  • Stilstand. Wanneer de verwarmingsinstallatie water aanzuigt dan valt de brander stil en heb je geen verwarming of warm water meer. In het slechtste geval kan de pomp van de brander hierdoor beschadigd geraken. Als het gaat over een diesel- of benzinetank dan zijn de gevolgen veel erger. Niet alleen uw dieselpomp geraakt beschadigd maar ook het voertuig of de machine waarin water in plaats van brandstof wordt getankt.

Hoe lossen we het waterprobleem op?

Met een speciale pasta kunnen we zien hoeveel cm water er precies in de tank zit. Allereerst verwijderen we het water uit de tank. We steken eenvoudigweg een buis tot op de bodem van jouw tank, water is zwaarder dan olie en zit dus onder de stookolie of de diesel. Via deze buis pompen we zo het water weg. Als al water uit de tank gepompt is, dan zuigen we het ook uit de leidingen van de brander of de dieselpomp. Ten slotte spoelen we de leidingen en klaar is Kees. Je kunt opnieuw je woning verwarmen of jouw voertuig bijtanken.

De oorzaak aanpakken

Opdat dit probleem zich niet opnieuw zou stellen, pakken we de oorzaak van het probleem aan. Is het water via de ontluchting naar binnengekomen? Dan kunnen we de ontluchtingsbuis verlengen en boven het maaiveld laten uitmonden. Is er een koppeling niet goed afgesloten dan kunnen we deze herstellen of vervangen. Gaat het om condenswater dan kunnen we herhaling voorkomen door het plaatsen van een Aquafighter®. Als de tank lek is en grondwater binnenstroomt dan moeten we de tank buitendienst stellen en vervangen door een nieuwe mazouttank.