Menu Over ALV Blog Contact T 050 31 84 87info@tc-alv.be
Home > Blog > Waarom uw mazouttank neutraliseren of verwijderen ?
31 oktober 2023

Waarom uw mazouttank neutraliseren of verwijderen ?

Mazouttanks die niet meer worden gebruikt moeten worden buiten dienst gesteld. Zo’n
buitendienststelling houdt in dat u de stookolietank moet laten verwijderen of neutraliseren op een vakkundige manier en met een wettelijk attest opgesteld door een erkend tanktechnicus of een milieudeskundige.

  1. Vervuiling voorkomen: Als u uw mazouttank niet meer gebruikt dan zal u het ook niet weten als de stookolietank begint te lekken. U zal het pas weten wanneer bodem- of grondwaterverontreiniging wordt vastgesteld bij u of in het slechtste geval bij uw buren of op het openbaar domein. Zolang uw brandstoftank niet werd gereinigd bestaat de kans op verontreiniging. Immers 1 Liter stookolie kan 1 000 000 Liter water verontreinigen. Lekkende stookolietanks kunnen voor heel wat problemen zorgen.
     
  2. Het is wettelijk verplicht: Het is wettelijk voorzien dat een buitendienststelling verplicht is voor alle mazouttanks die niet meer worden gebruikt. Deze buitendienststelling houdt in dat uw ondergrondse mazouttank geledigd, gereinigd en verwijderd moet worden. Als een ondergrondse mazouttank om technische redenen niet kan worden verwijderd dan moet hij worden opgevuld met een inert materiaal. Hiervoor gebruiken wij Benefil®
     
  3. Kosten voorkomen: Saneringskosten kunnen heel hoog oplopen. Heel vaak zien we dat brandstoftanks al jaren, soms zelfs tientallen jaren niet meer worden gebruikt. Het risico is hier heel hoog dat ze beginnen lekken en dat er vervuiling ontstaat. Bodem- of grondwatervervuiling betekent automatisch saneren. Wanneer vervuiling wordt vastgesteld dan wordt er eerst een bodemonderzoek uitgevoerd om te bepalen hoe erg de vervuiling is en waar ze zich juist situeert. Aan de hand van de resultaten wordt dan beslist hoe de sanering moet verlopen. Hoe groot de totale kost van een sanering is, is moeilijk in te schatten en is afhankelijk van de omvang van de vervuiling. Om een idee te krijgen: de kosten van een bodemonderzoek beginnen aan +/- 1500 €, grond afvoeren en reinigen kost +/- 100 à 250 €/m³, als er ook grondwater moet gesaneerd worden lopen de kosten heel snel op.

Het is dus heel belangrijk om de mazouttank die u niet meer gebruikt zo snel mogelijk buiten dienst te stellen. Zo voorkomt u vervuiling, bespaar je hoge saneringskosten en ben je wettelijk in orde. Dit geldt zowel voor de ondergrondse als de bovengrondse tanks.