Menu Over ALV Blog Contact T 050 31 84 87info@tc-alv.be
Home > Blog > Waarom zou ik mijn mazouttank laten keuren?
13 april 2023

Waarom zou ik mijn mazouttank laten keuren?

Waarom zou ik mijn mazouttank laten keuren ?

Omdat het moet ? Inderdaad de keuring van uw mazouttank is wettelijk verplicht maar dat mag niet de hoofdreden zijn om uw stookolietank regelmatig te laten controleren. Regelmatig nazicht kan hoge kosten voorkomen. Alles wat zichtbaar is kan je zelf ook wel inspecteren, en zelfs een controle op water kan je zelf uitvoeren. Maar wat met de algemene staat van uw mazouttank ? Je kan er immers niet in kijken en het is nu net in de mazouttank  dat de grootste problemen voorkomen. Wanneer u uw stookolietank periodiek laat controleren krijg je daar ook een attest van. Je bent dus in orde en op je gemak moest er iets gebeuren met de mazouttank of de leidingen.

Wat houdt een tankcontrole precies in ?

Het voornaamste onderzoek tijdens een periodieke keuring is het nazicht op lekken die bodem- en grondwatervervuiling kunnen veroorzaken. Bij dubbelwandige mazouttanks kunnen we dat doen aan de hand van het permanente lekdetectiesysteem. Enkelwandige brandstoftanks die niet over een permanente lekdetectie beschikken controleren wij dmv een Ultrasoon tanktest systeem. Er worden 2 sondes in de mazouttank gebracht, de ene in de vloeistof en de andere boven de vloeistof. Nu wordt de stookolietank op een lichte onderdruk gebracht. We zuigen dus lucht uit de mazouttank ipv de tank op overdruk te brengen. Dan luisteren we via de ingebrachte sondes of we het geluid van lekken waarnemen. Dat geluid ontstaat omdat we door de onderdruk, in geval van een lek, het materiaal rond de dieseltank (bv zand, aarde, water,…) of de lucht errond naar binnen zullen zuigen. De sensoren zijn zo gevoelig dat zelfs het kleinste gaatje zal worden waargenomen. (0.100 L/hr/10meter)

Een ander belangrijk nazicht is de controle over de aanwezigheid en de staat van de overvulbeveiliging of het alarmfluitje Immers zijn deze noodzakelijk wanneer u uw tank laat bijvullen. Deze zal overvulling,  wat weer zou kunnen leiden tot bodem- en grondwatervervuiling, van uw mazouttank voorkomen

Daarnaast worden nog heel wat andere nazichten gedaan zoals de staat van de koppelingen en leidingen, de hoeveelheid water of slib in de mazouttank, een potentiaalmeting tussen de dieseltank en de bodem,…

Wanneer moet ik mijn mazouttank laten herkeuren ?

Als een ondergrondse brandstoftank dient voor de verwarming van een woning en hij is kleiner dat 6000 L dan moet hij 5-jaarlijks worden gecontroleerd. Is hij groter of dient hij niet voor de verwarming van een woning, dan is het 2-jaarlijks. Bovengrondse stookolietanks voor particulier gebruik groter dan 6000 L en alle bovengrondse brandstoftanks die dienen voor andere doeleinden moeten 3-jaarlijks worden nagezien. Er zijn ook nog een aantal uitzonderingen. Om zeker te zijn wat de periodiciteit is van de keuring van uw tank, contacteer ons gerust, onze tankexperts helpen u heel graag.

Wat kunnen wij voor u doen ?

Al onze techniekers zijn erkend tanktechnicus, ze hebben allemaal hun eigen registratienummer. Wij kunnen uw mazouttank, zowel ondergronds als bovengronds, controleren. Na de keuring van de mazouttank geven wij u het wettelijk conformiteitsattest. Wij houden voor u de vervaldatum bij en verwittigen u als het moment er is om een nieuwe periodieke keuring uit te voeren.

Laat de zorg voor uw tank gerust aan ons over en wij zorgen er voor dat u altijd in orde blijft.